subscribe: Posts | Comments

Schade aan elektronica door poederblusser

Reacties uitgeschakeld voor Schade aan elektronica door poederblusser
Schade aan elektronica door poederblusser

Als het brandt, brandblusser nodig om eerste schade te beperken
Wanneer je de pech hebt gehad dat je woning afbrandt, dan wil je de schade zo snel mogelijk beperken, want zo’n brand breidt zich helaas zeer snel uit en kan voor heel wat schade zorgen in je woning of in je bedrijf. Daarom is de brandblusser uitgevonden, zo kan je de schade al wat proberen te beperken tot de brandweer er is indien dit nodig zou zijn. Nu is er het aanbod van een schuimblusser, zoals de meesten hem kennen. Maar er bestaat ook de poederblusser. Maar wat is dit eigenlijk? Waarvoor is deze brandblusser geschikt en waarvoor niet?

Wat is een poederblusser?
Met een poederblusser kun je zowel branden blussen van vaste stoffen als van vloeibare stoffen, maar ook gasbranden kan je ermee blussen. Het apparaat is ook heel voordelig in aankoop. Je zou dus verwachten dat iedereen dit kiest. Toch is dit niet voor iedereen de geschikte keuze. Een poederblusser heeft een belangrijk nadeel. Wanneer je deze brandblusser kiest, wordt er gebruikt gemaakt van een speciaal soort poeder. Dit poeder is schadelijk voor elektronica. Dit komt omdat dit poeder bestaat uit chemicaliën die zout bevatten. Dit heeft als vervelende eigenschap dat ze water aantrekken. Vooral wanneer je elektronica bespuit met deze poeder is dit geen goed idee, want water en elektronica gaan nu eenmaal niet goed samen.

Misschien denk je dan om het gebruikte poeder te verwijderen, dat je zo je spullen kan beschermen tegen deze schade aan je elektronica. Toch is dit niet zo simpel. Je kan het poeder niet zomaar verwijderen. Als je een poederblusser gebruikt hebt kan je op den duur alle elektronica uit die ruimte weggooien. Het kan soms een half jaartje duren, maar alles gaat geheid kapot.

 

Toen ik zelf vorig jaar de vlam in de pan kreeg heb ik deze geblust met een poederblusser van de Ikea. Op zich een prima ding en ik was verbaasd over hoe snel het vuur uit was. Achteraf had ik echter liever dat ik een blusdeken had gebruikt.

Want enkele maanden later ging het ene na het andere apparaat kapot. Tv, versterker, magnetron. Allemaal hielden ze ermee op. Een deel heb ik gelukkig nog van de verzekering terug kunnen krijgen. En het was een mooie aanleiding om eens nieuwe apparatuur te kopen. Ik heb een nieuwe versterker, prachtige 50 inch 4K tv en 4K HDMI kabels geschikt voor 60 Hz gekocht.

Betekent dit dan dat je nooit een poederblusser mag aankopen?
Het is niet omdat je de poederblusser niet in elke situatie kan gebruiken, dat je dit nooit kan gebruiken. Veel hangt af van je situatie. Wanneer je een ruimte hebt die je wilt beschermen die bestaat uit vele dure en waardevolle elektronica, dan is een poederblusser niet de meest geschikte oplossing voor jou. Heb je daarentegen een ruimte waar deze elektronica niet staan, of wanneer ze helemaal niet waardevol zijn voor jou, dan kan je dit wel overwegen.

Wanneer je dus op zoek bent naar een geschikte brandblusser, dan hou je deze tips beter in het achterhoofd. Wanneer je dit doet, maak je vast de juiste keuze voor in jouw situatie: kiezen voor een brandblusser met schuim of voor een brandblusser die werkt op basis van het speciale poeder. Vaak is een blusdeken ook een goed alternatief, deze is makkelijk in gebruik en richt verder geen schade aan.

Comments are closed.